Το Άγιο Όρος δεν είναι «ορώμενον», αλλά «νοούμενον»

Του Ηλία Κ. Μάρκου Υποστρατήγου ε.α. ΕΛ.ΑΣ.

–     Γέροντα, αισθάνομαι ότι σας κούρασα, αλλά είναι συναρπαστικά τα λόγια σας και τόσο χρήσιμα για μένα, που δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό – με κίνδυνο να καταντήσω αγενής – μερικών ερωτήσεων ακόμα που βαραίνουν στο μυαλό μου. Ήρθα να σας συναντήσω κατά προτροπή ενός ιερέα συνταξιδιώτη  κατά τη διαδρομή από την Ουρανούπολη για τη Δάφνη.

Μου μίλησε με θερμά λόγια για σας, για τη θεολογική και όχι μόνον παιδεία σας, ενώ μου εκμυστηρεύθηκε και κάποιες πτυχές της προσωπικής σας ζωής, ότι δηλαδή, πριν εγκαταλείψετε τα εγκόσμια, είχατε κάνει λαμπρές σπουδές και είχατε μια επίσης λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, μέχρι που κάποια μέρα πήρατε το δισάκι σας στον ώμο κι ανηφορήσατε για το Όρος.

Δεν παρέλειψε, όμως, να μου κάνει και μια επισήμανση που η αλήθεια είναι ότι δεν την είχα σκεφτεί και η οποία δεν σας κρύβω με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Μου είπε πως, ενώ οι άνθρωποι σαν και σας ανεβαίνουν πραγματικά το Άγιο Όρος, εμείς οι επισκέπτες και περαστικοί από αυτό τον τόπο, ερχόμαστε για να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας ή για να απολαύσουμε τη φύση ή για να θαυμάσουμε τα κειμήλιά του.

–    Παιδί μου,ας αφήσουμε, λοιπόν, αυτά που άκουσες για μένα (που όλα είναι υπερβολικά) και μίλησέ μου ελεύθερα για ότι σ΄απασχολεί, για ότι βαραίνει τη σκέψη σου και θα προσπαθήσω αν μπορέσω να την ελαφρύνω. Να ξέρεις πάντως πως εκτός από τα φιλοσοφικά, υπάρχουν και πολλά άλλα και μάλιστα απλά και καθημερινά, που δίνουν νόημα στη ζωή και άλλα τόσα που γαληνεύουν την ψυχή μας. Το Άγιο Όρος, παιδί μου προσφέρεται για ανάβαση όχι μόνο στους μοναχούς, αλλά και στους επισκέπτες προσκυνητές (λαϊκούς και κληρικούς), στους πιστούς, αλλά και στον κάθε άνθρωπο. Όλοι μπορούμε να το ανεβούμε αρκεί να ακολουθήσουμε το κανονικό μονοπάτι, αυτό του παραμερισμού των λογικών εξηγήσεων και ερμηνειών, το μονοπάτι της συνειδητοποιήσεως ότι το Όρος δεν είναι απλώς «ορώμενον», αλλά «νοούμενον». Και μια και σου αρέσουν τα φιλοσοφικά. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σωκρατική ρήση «εν οίδα, ότι ουκ οίδα».