Αναδρομικά-Θα δοθούν και πότε;

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Ε.Α. ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τις τελευταίες ημέρες, πάρα πολλοί συνάδελφοι συνταξιούχοι επικοινωνούν μαζί μας και μας ρωτούν εάν και πότε θα δοθούν αναδρομικά ποσά στις συντάξεις τους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Μητρόπουλο Αλέξη, η ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε να δοθούν στους συνταξιούχους ή κληρονόμους, αναδρομικά 11 μηνών από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, που ψηφίστηκε ο Νόμος Κατρούγκαλου.
Τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές με τους Νόμους 4093/2012 και 4051/2012 και τα ποσά είναι κατά μέσο όρο στα 1.500 ευρώ για κάθε συνταξιούχο.
Η κρατική επιβάρυνση αφορά ποσό περίπου 4 δις ευρώ, ενώ οι διεκδικήσεις αφορούσαν ποσό περίπου 40 δις ευρώ.
Επομένως το θέμα δεν αφορά, όσους βγήκαν στην σύνταξη, από τον Μάϊο του 2016 έως σήμερα, αλλά τους παλαιότερους συνταξιούχους.
Αναμένεται βέβαια να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, να συνταχθεί και ψηφισθεί νόμος και να καθορισθεί πότε τα ποσά που αναλογούν στον καθένα θα επιστραφούν στους συνταξιούχους ή στους κληρονόμους.
Όπως δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος, στην απόφαση αναφέρεται ότι τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους, ανεξάρτητα αν έκαναν αγωγές ή όχι.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, αφού καθαρογραφεί και δημοσιευτεί η απόφαση (αναμένεται το καλοκαίρι), η Κυβέρνηση θα την μελετήσει και πρόθεσή της είναι να την εφαρμόσει, εφόσον λάβει υπόψη και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.
Η προσωπική μου άποψη, δεδομένου της οικονομικής ύφεσης για το έτος 2020 του ΑΕΠ από 4,8 % έως 11%, δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας να δοθούν αναδρομικά και ας ευχηθούμε να μην δούμε νέες μειώσεις στις συντάξεις μας.